Help, de dokter verzuipt!
We hebben uw hulp nodig. omdat de dokter verzuipt. Daarover verderop meer, maar eerst nog even wat andere punten:
Flexdokters, de nieuwe manier van werken
We werken nu al een paar maanden op een nieuwe manier. Dat is voor iedereen even wennen, maar veel van onze patiënten merken al de voordelen: u hoeft niet meer te bellen en lang in de wacht te staan. Via de website kunt u een afspraak maken om teruggebeld te worden op een moment dat het u uitkomt. De dokter belt u dan rond die tijd terug. Soms kan de dokter uw vraag meteen beantwoorden. In andere gevallen maakt de dokter een afspraak voor u op de praktijk, meestal nog dezelfde dag. Wilt u liever bellen in plaats van online een afspraak maken? Dat kan ook! Maar dan hebt u minder keuze in tijd.
Patiënttevredenheidsonderzoek
We hebben de resultaten van het patiënttevredenheidsonderzoek ontvangen. Bijna 900 mensen hebben meegedaan! Heel erg bedankt daarvoor. We kregen een gemiddeld cijfer van 8. Dat is fijn om te horen, vooral na zo’n grote verandering in de praktijk. We hebben ook nuttige feedback gekregen waar we mee aan de slag gaan.
‘Semi-spoed’
Een van de dingen die we hebben veranderd, is de mogelijkheid om een bericht achter te laten voor medische zaken die wel dringend zijn, maar niet spoedeisend. Soms is een klacht niet dringend genoeg voor de spoedlijn, maar is het ook niet goed om er een paar dagen mee te wachten. Daarom hebben we een extra optie toegevoegd. In zo’n geval kunt u bellen naar de praktijk, kiezen voor optie 1 (terugbellen door de huisarts) en dan optie 2 (reguliere afspraak duurt te lang). U kunt dan uw bericht inspreken. Dit bericht wordt met voorrang door de assistente opgepakt. Als het inderdaad dringend is, zal er snel actie worden ondernomen.
Dus bij spoed:
– Bij levensbedreigende situatie: bel 112 (het landelijke noodnummer)
– Bij spoedgevallen: bel het praktijknummer en kies 0
– Bij ‘semi-spoed’ (dringende medische zaken maar geen echte spoed): toets 1 en daarna 2
Help, de dokter verzuipt!
Als u het nieuws volgt, weet u het misschien al: de huisartsenzorg in Nederland staat onder druk. Huisartsen hebben het steeds drukker gekregen. Dat geldt ook voor onze praktijk. Onze praktijk telt al jaren ongeveer dezelfde hoeveelheid patiënten, maar we merken dat we elk jaar harder moeten werken dan het jaar ervoor. Dit heeft verschillende oorzaken (voor wie hierin geïnteresseerd is, staat aan het eind een uitleg).
Gesloten voor nieuwe patiënten
De werkdruk is zó hoog geworden dat we een moeilijk besluit hebben genomen: voor het eerst hebben we onze praktijk gesloten voor nieuwe patiënten (behalve pasgeboren baby’s).
Extra inzet personeel
We proberen extra huisartsen in te schakelen. Zo komt dokter Maarleveld, die eerder haar laatste jaar van de huisartsenopleiding bij ons deed, deze zomer bij ons werken. We hebben ook huisartsen gevonden die ons willen helpen met terugbellen. Het kan dus zijn dat u door een andere huisarts wordt teruggebeld. Dat is misschien even wennen, maar we zijn blij dat we zo de zorg kunnen blijven leveren.
Hoe kunt u ons helpen?
In de vakantieperiode zal er nog steeds krapte zijn.
We vragen u niet-spoedeisende controles en vragen uitstellen tot na de zomervakantie. En er zijn nogal wat veel voorkomende klachten die vaak vanzelf overgaan, zoals een verkoudheid, hoesten, keelpijn en rugpijn. Bij zulke klachten kun je je afvragen of het wel nodig is hiervoor een dokter te raadplegen. Als u twijfelt of het nodig is contact op te nemen met de huisarts, kunt u bepaalde websites raadplegen. Bijvoorbeeld www.thuisarts.nl of www.moetiknaardedokter.nl.
We vragen alvast uw begrip en medewerking.
We wensen u allen een fijne zomer toe!
Huisartsenpraktijk Spies en Ten Napel
Waardoor neemt de werkdruk toe?
Nederlandse huisartsen hebben de afgelopen jaren te maken gehad met een toenemende werkdruk door verschillende oorzaken:
- Vergrijzing van de bevolking: De Nederlandse bevolking vergrijst, wat betekent dat er meer oudere mensen zijn die vaak intensievere en complexere zorg nodig hebben. Oudere patiënten hebben vaker chronische aandoeningen die regelmatig controle en behandeling vereisen.
- Toename van chronische ziekten: Er is een toename van het aantal patiënten met chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, en COPD. Deze patiënten hebben regelmatige medische zorg nodig.
- Werkdruk in de ziekenhuizen: De druk op ziekenhuizen en specialistische zorg neemt ook toe, waardoor sommige taken en verantwoordelijkheden verschuiven naar de huisarts. Huisartsen moeten hierdoor meer taken op zich nemen die vroeger in het ziekenhuis werden afgehandeld.
- Beperkte capaciteit en personeelstekorten: Er is een tekort aan huisartsen en ondersteunend personeel in Nederland. Dit betekent dat de beschikbare huisartsen een grotere patiëntenpopulatie moeten bedienen en daardoor meer werk hebben.
- Administratieve lasten: Huisartsen besteden een aanzienlijk deel van hun tijd aan administratieve taken. De hoeveelheid administratief werk is in de afgelopen jaren toegenomen, wat bijdraagt aan de algehele werkdruk.
- Mentale gezondheidsproblemen: Er is een toename in het aantal patiënten met mentale gezondheidsproblemen zoals angst, depressie en stressgerelateerde aandoeningen. Deze patiënten hebben vaak intensieve zorg en aandacht nodig van hun huisarts.
- Verandering in patiëntverwachtingen: Patiënten zijn beter geïnformeerd en verwachten meer persoonlijke aandacht en zorg van hun huisarts. Dit kan leiden tot langere consulten en meer vervolgafspraken.
Al deze factoren samen hebben bijgedragen aan een aanzienlijke toename van de werkdruk voor Nederlandse huisartsen.